Gå direkt till innehåll
Micasa Fastigheter ger redan blivande seniora hyresgäster en rimlig möjlighet att få tillgång till en hyresrätt utifrån olika ekonomiska förutsättningar. Foto: Micasa Fastigheter, trädgården fastighet Filen, Södermalm.
Micasa Fastigheter ger redan blivande seniora hyresgäster en rimlig möjlighet att få tillgång till en hyresrätt utifrån olika ekonomiska förutsättningar. Foto: Micasa Fastigheter, trädgården fastighet Filen, Södermalm.

Blogginlägg -

Vi ger hyresgäster möjlighet till hyresdeposition

Kommentar till intervjun med PRO i Rapport den 22 maj 2021 om inkomstkrav för seniorer som önskar hyra lägenhet.

Micasa Fastigheter är ett av Stockholms bostads- och fastighetsbolag med dryga 1600 lägenheter för seniorer 65+.

Våra lägenheter förmedlas via Bostadsförmedlingen i Stockholm och vi har i stort sett samma regler och inkomstkrav som våra systerbolag för personer som söker lägenhet hos oss med ett viktigt undantag – att det finns möjlighet till hyresdeposition då om den löpande inkomsten är låg.

Om hyresgästen har kapital (till exempel från försäljning av villa eller bostadsrätt) räknar vi ut ett fiktivt/teoretiskt bostadstillägg. Om pensionen plus det beräknade bostadstillägget uppfyller kraven på inkomst, godkänner vi hyresgästen med inbetalning av en deposition på sex månaders hyra. Hyresgästen måste alltså nå inkomstvillkoret med sin pension och beräknat bostadstillägg innan man blir godkänd för deposition.

Frågan om äldres flytt från stora och ibland otillgängliga bostäder till mindre lägenheter med rimliga hyror är komplex och berör såväl statliga bostadstillägg för pensionärer som reavinstbeskattning men utifrån de förutsättningar som existerar så ser vi att Stockholms stad och Micasa Fastigheter redan ger blivande seniora hyresgäster en rimlig möjlighet att få tillgång till en hyresrätt utifrån olika ekonomiska förutsättningar.

Den här problematiken visar på att Micasa Fastigheters sätt att godkänna hyresgäster både enligt inkomstvillkoren och beräknat bostadstillägg är ett rimligt sätt att ge seniora hyresgäster möjlighet att få en hyresrätt.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Sara Hellström

Presskontakt Press- och kommunikationsansvarig 08-508 360 15