Gå direkt till innehåll
Projektledarna för Inre underhåll arbetar ofta i par när de åker ut på besiktningar. Det är bra att vara två när man för protokoll över lägenhetens skick. Robert. Assfahany och Katarina Westholm utför dagens första besiktning.
Projektledarna för Inre underhåll arbetar ofta i par när de åker ut på besiktningar. Det är bra att vara två när man för protokoll över lägenhetens skick. Robert. Assfahany och Katarina Westholm utför dagens första besiktning.

Blogginlägg -

”Vi ökar trivseln för hyresgästerna”

Att bo i hyresrätt ska vara enkelt. Först när man ska flytta kan det uppkomma frågeställningar om vems ansvar det är att se till att nästa hyresgäst möts av en lika trevlig lägenhet som man själv gjorde när man flyttade in. Följ med Micasa Fastigheters medarbetare ut på fältet. De hjälper bland annat till med att reda ut vad som är hyresgästens ansvar och vad man kan få hjälp med.

Det är november förmiddag och Micasa Fastigheters projektledare för inre underhåll är på väg till dagens planerade lägenhetsbesiktningar. Under normala omständigheter skulle den utflyttande hyresgästen ta emot för att visa upp bostaden innan utflytt, men nu står lägenheten tom eftersom Katarina Westholm, Bert Mellberg och Robert Assfahany måste minimera antalet fysiska möten. Allt enligt allmänna restriktioner.

–Vi måste säkerställa att lägenheten håller den standard som vi utlovar innan nästa hyresgäst flyttar in. Vi arbetar ofta i par när vi åker ut på besiktningar. Det är bra att vara två när vi för protokoll över lägenhetens skick, förklarar Robert.

Rökning dyraste slitaget Vid besiktningen följs en bestämd rutin. Man kontrollerar bland annat funktion och skick på vitvaror i kök och hur toaletten och inredningen ser ut. Ofta används fotografering för dokumentation. Snickerier, som t.ex. dörrkarmar och foder har ofta många märken och behöver målas om. Även parkettgolven kan vara repade och behöver slipas. Slitaget beror oftast på olika hjälpmedel, som tex rullatorer och rullstolar. Ibland upptäcks väldigt slitna lägenheter.

– Det som skapar störst slitage är rökning.Det är inte förbjudet att röka i lägenheten, men det är viktigt att förstå att man kan få stå försaneringskostnader. Det är svårt att få bort nikotin och tjära från till väggar och tak. Det är kostsamt, säger Katarina. Som hyresgäst har man ansvar för att sköta enklare underhåll själv, till exempel rensa avlopp, byta glödlampa och liknande. Om man känner sig osäker kan man alltid kontakta Micasa Fastigheters kundtjänst. De hjälper gärna till med att förklara vad man ska göra själv och vad man kan få hjälp med.

Målet är att lägenheterna ska vara praktiska och lättskötta. Det blir vanligare med målade väggar istället för tapet. Även LED-lampor som är bättre för klimatet blir standard. Med nya bättre lösningar går det att öka trivseln för hyresgästerna även i äldre lägenheter.

– Vi lär oss hela tiden av våra erfarenheter. När vi bygger nytt och utvecklar våra fastigheter strävar vi efter att bygga bort detaljer som ofta blir slitna, säger Robert. Våra hyresgäster ska vara nöjda. Ibland sker olyckor. En varm kastrull kan ha orsakat ett brännmärke på en bänkskiva eller så har man tappat något i ett tvättställ, som orsakat en spricka. Hur mycket man kan får betala för en olyckshändelse avgörs från fall till fall. Dagens lägenhetsbesiktningar visar normalt slitage.

– Vårt mål är ju att våra hyresgäster ska vara nöjda och belåtna. Helst vill vi ju att de inte ska vilja flytta från oss, säger Bert och hans kollegor nickar instämmande.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Sara Hellström

Presskontakt Press- och kommunikationsansvarig 08-508 360 15