Gå direkt till innehåll
Nelly Thüring kämpade för den allmänna rösträtten och framförallt för kvinnor. Hon kom in i riksdagen som en av de fem första kvinnorna efter 1921 års val. Sina sista år bodde hon på servicehuset på Handelsvägen i Enskede, Micasas fastighet.
Nelly Thüring kämpade för den allmänna rösträtten och framförallt för kvinnor. Hon kom in i riksdagen som en av de fem första kvinnorna efter 1921 års val. Sina sista år bodde hon på servicehuset på Handelsvägen i Enskede, Micasas fastighet.

Pressmeddelande -

Demokratin 100 år: Rösträttskämpen Nelly Thüring ger namn åt trädgård

I år fyller demokratin i Sverige 100 år. Micasa Fastigheter bidrar till firandet genom att namnge trädgården på Handelsvägen 170 i Enskede efter Nelly Thüring, en av förkämparna för allmän och lika rösträtt.

Torsdagen den 26 augusti kl 10.30 inviger vi Nelly Thürings trädgård, en ceremoni som direktsänds via facebook/micasafastigheter.

  • Gunnar Kempe, representant för Micasa Fastigheters ledning och Bosse Ringholm, f d riksdagsledamot, medverkar som talare.
  • I trädgården finns en skylt uppförd där besökarna kan läsa om Nelly Thüring.
  • Teaterverket Svea ett smakprov på sin föreställning ”Bana väg” om den kvinnliga kampen och den allra första rösträttsdagen 1921. Föreställningen har premiär den 10 september.

– Med namngivningen av trädgården vill Micasa hedra minnet av demokratikämpen och rösträttspionjären Nelly Thüring som under sina sista år bodde på Enskede nya Servicehus. Det är vårt bidrag till Sveriges riksdags uppmärksammande av 100 år av demokrati och allmän och lika rösträtt i landet, säger Gunnar Kempe, fastighetsstrateg på Micasa Fastigheter.

Micasa Fastigheter äger, förvaltar och utvecklar Stockholms stads omsorgsfastigheter. Enskede nya servicehus som finns på Handelsvägen 170 i Enskede, är en av dessa fastigheter. Det var här som Nelly Thüring bodde sina sista år.

Bosse Ringholm, mångårig Enskedebo och f d riksdagsledamot med stort intresse för demokratifrågor har sammanställt ett häfte om Nelly Thüring och har tagit initiativ till namngivningen på Handelsvägen 170 i Enskede.

- Det är viktigt att manifestera 100-årsjubileumet av den allmänna rösträttens införande och de fem första kvinnornas inträde i riksdagen. Micasa tar ett stort samhällsansvar genom sitt uppdrag för staden. Omsorgen om de äldre är av stor betydelse i vår historia och den välfärd som Sverige som land uppnått, säger han.

En förkämpe för allmän och lika rösträtt

1921 infördes allmän och lika rösträtt. Dessa politiska reformer ses som demokratins definitiva genombrott i Sverige. Nelly Thüring kämpade för den allmänna rösträtten och framförallt för kvinnor. Hon kom in i riksdagen som en av de fem första kvinnorna efter 1921 års val. Under åren 1921-28 deltog Nelly i många riksdagsdebatter. Hon skrev motioner om exempelvis vaccinering mot smittkoppor, ändring av hyreslagstiftningen för att motverka hyresocker, bättre vård av barnsängskvinnor och understöd åt änkors barn.

Kontakt

Gunnar Kempe, fastighetsstrateg, Micasa Fastigheter, gunnar.kempe@micasa.se
Lena Videgren, kommunikatör, Micasa Fastigheter, lena.videgren@micasa.se, 076/1236016

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Micasa Fastigheter är ett fastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar Stockholms stads omsorgsfastigheter.

Micasa bildades 1999 under namnet FB Servicehus. Sedan 2005 har Micasa Fastigheter i Stockholm AB varit en viktig del av Stockholms stad genom att tillgodose bostäder för seniorer och för grupper som av staden är prioriterade på bostadsmarknaden.

Kontakter

Sara Hellström

Presskontakt Press- och kommunikationsansvarig 08-508 360 15