Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Micasa presenterar inspiration för måltidsmiljöer

- Micasa Fastigheter vill skapa en atmosfär i restauranger och måltidsmiljöer som tillåter var och en att njuta av stunden, måltiden och sällskapet. Mat ska vara lust och glädje. Att på äldre dar inte kunna njuta fullt ut av restaurangbesök och måltider på grund av kroppens och sinnenas åldrande är begränsande och många gånger helt onödigt. Det säger Anders Nordstrand, verkställande direktör för Micasa Fastigheter, när han presenterar resultatet av projektet Möten kring mat – inspiration för måltidsmiljöer som passar alla.

Tanken med projektet har varit att inspirera krögare, arkitekter och vårdpersonal att skapa restauranger och matsalar som fungerar för alla människor, även när sinnena börjar åldras. I projektet, som genomförts av Micasa Fastigheter och KTH, har fakta samlats in från forskning och från ljud- och ljusexperter.

Dessutom har material hämtats från fokusgrupper. Fokusgrupperna har bestått av pensionärer, personer med funktionsnedsättningar, medarbetare från vård- och omsorgsboenden samt restauratörer.

Resultatet av projektet finns samlat i en inspirationsskrift som förutom aktuell forskning ger en rad konkreta exempel, bland annat vad gäller ljus, ljud, framkomlighet, möbler, inredning, dukning och meny.

Projektet är en del av regeringsuppdraget ”Bo bra på äldre dar” som syftar till att stimulera till nytänkande, kreativitet och utveckling vad gäller bostäder och boendemiljöer för äldre. Möten kring mat är finansierat av Hjälpmedelsinstitutet.

För mer information kontakta Anders Nordstrand, VD Micasa Fastigheter, 08-508 360 10

Skriften Möten kring mat – inspiration för måltidsmiljöer som passar alla finns som bifogat dokument och går även att beställa på info@micasa.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Micasa Fastigheter i Stockholm AB, dotterbolag till Stockholms Stadshus AB, är ett fastighetsbolag som äger och förvaltar Stockholms stads omsorgsfastigheter. Fastighetsbeståndet omfattar ca 130 fastigheter om drygt 1 miljon kvadratmeter. Omsättningen är cirka 944 miljoner kronor. Läs mer på www.micasa.se

Kontakter

Sara Hellström

Presskontakt Press- och kommunikationsansvarig 08-508 360 15