Gå direkt till innehåll
Våra seniorlägenheter i Hjorthagen växer fram

Blogginlägg -

Våra seniorlägenheter i Hjorthagen växer fram

I Micasas fastighet Drevkarlen 9 i Hjorthagen börjar rum och gemensamma ytor ta form. När ombyggnaden är klar kan vi stolt presentera 61 hyreslägenheter för stockholmare 65 + med tillhörande lokaler för socialt umgänge.

Byggprojektet löper på enligt plan och om den gällande tidplanen hålls så kan Micasa Fastigheter välkomna de första hyresgästerna sommaren 2022.
– Det är glädjande att se att arbetet fungerar smidigt, det har vi vårt goda samarbete med projektörer och entreprenörer och den fortlöpande dialogen med grannhusen, att tacka för, säger Jerry Fitzgerald, projektledare på Micasa Fastigheter.

Ljust och fräscht

Det blir totat 61 nyrenoverade seniorlägenheter, merparten ettor på 29 kvadratmeter och några enstaka tvåor på 54-59 kvadratmeter. Alla lägenheter får balkong med trall och badrummen blir generösa med fönster.

Lägenheterna kommer kännas ljusa och fräscha. Stora fönsterytor tillåter mycket dagsljus att nå in. De flesta lägenheterna är relativt små men välplanerade med både sovalkov och kök, säger Jerry. 
När fastigheten byggdes på 60-talet var det i form av ett så kallat pensionärshem som bestod av kompakta lägenheter, därför finns en del begräsningar i hur mycket förändringar man kan göra i grundkonstruktionen, förklarar han.

Seniorlägenheter – en viktig boendeform

Att bygga seniorlägenheter i Drevkarlen 9 är ett initiativ från Micasa Fastigheter och även ett önskemål från Östermalms stadsdelsförvaltning. Sedan huset uppfördes på 60-talet har det innehållit olika former av äldrebostäder. Hösten 2018 beslutade Arbetsmiljöverket att fastighetens lokaler inte var lämpliga för, den dåvarande bostadsformen, vård- och omsorgsboende och planen blev att bygga om till seniorlägenheter. Under tiden det tog att utreda och projektera hyrde Micasa ut fastigheten till SHIS som tillfälligt använde lägenheterna som genomgångsboende för nyanlända.

Micasa Fastigheter ser med stolthet på projektet som kommer generera ytterligare bostäder åt stadens äldre. Det är ett av bolagets viktiga uppdrag från styrelsen och något som Micasas styrelseordförande tillika ledamot i Kommunfullmäktige, Michaela Hollis (KD), går i bräschen för.

Enligt befolkningsprognosen kommer antalet äldre i Stockholms stad fördubblas till 2040, därför behöver vi möta det ökade behovet av äldrebostäder och bidra till stadens mål att bygga 3 600-4 200 seniorbostäder fram till dess, säger Michaela Hollis.

Seniorlägenheter är tillgänglighetsanpassade lägenheter där hyresgästen kan flytta in från 65 år med möjlighet att bo kvar där resten av livet. Det är en viktig boendeform som bidrar till fler friska äldre vilket är en prioriterad fråga för Kristdemokraterna, säger Michaela.

Ytor för sociala aktiviteter
Micasas seniorbostäder kännetecknas även av aktivitetscentren som finns i de flesta husen och som drivs av stadsdelarna. Aktivitetscentren ska vara trygga och trivsamma miljöer där det finns möjlighet till gemenskap.

I Drevkarlen planerar Micasa ett aktivitetscenter i bottenplan, för Östermalms stadsdelsförvaltnings räkning. Hit välkomnas hyresgästerna i huset och andra äldre i området.

Det är fint att se att Micasa lever upp till Stockholms stads uppdrag att skapa mötesplatser för äldre. Alla i Micasas styrelse håller med om att det är en god sak att erbjuda en tillgänglig miljö med förutsättningar för aktiviteter och socialt umgänge. Det är särskilt betydelsefullt i och med pandemin som orsakat att många äldre upplever ensamhet och isolering, säger Michaela.

Marianne Wikander är äldreomsorgschef på Östermalms stadsdelsförvaltning, hon är positiv till att öppna ett aktivitetscenter just i området Hjorthagen.

– Vi har idag ett par befintliga aktivitetscentren inom stadsdelen, Rioträffen på Gärdet och Seniorträffen på Bo Bergmans gata. De är väldigt uppskattade och välbesökta båda två. Majoriteten av besökarna bor oftast alldeles i närheten och därför är det jätteroligt att vi genom en ny träffpunkt i Hjorthagen kan nå ut till fler.

Till aktivitetscentren kan 65-plussare komma för att till exempel spela schack, få hjälp med digitala tjänster som att handla på nätet, delta i en trädgårdsgrupp, laga mata tillsammans, promenera, gå på herrträff eller helt enkelt bara ses över en fika.

– Aktivitetscentren fyller många viktiga funktioner, framförallt vet vi att en gemensam och trygg tillvaro där det finns glädje bidrar till att man vill bo kvar längre i sitt eget hem. Det vill vi vara med och stötta, säger Marianne.

När Drevkarlens seniorlägenheter står färdiga för uthyrning om drygt ett år kommer de att förmedlas via Bostadsförmedlingen i Stockholm. För att hyra en seniorlägenhet hos Micasa måste du vara folkbokförd och bosatt i Stockholms stad sedan minst två år och vara 65 år eller äldre.

Faktaruta: Kvarteret Drevkarlen
Kvarteret Drevkarlen uppfördes 1964 och är omslutet av såväl vatten och naturmark som industri. På tomten bredvid ligger Hjorthagskyrkan och en promenadsträcka på ca 400 meter leder till tunnelbanan. Micasas fastighet är ett av flera friliggande lamellhus på området. Hela Hjorthagen är av kulturhistoriskt riksintresse och ingår i Nationalstadsparken. 

Läs mer om våra seniorlägenheter på www.micasa.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Sara Hellström

Presskontakt Press- och kommunikationsansvarig 08-508 360 15

Relaterat innehåll