Gå direkt till innehåll
Över 1400 leverantörer har kartlagts inom ramen för Rättvist byggande sedan starten 2017.  Foto: Bengt Alm
Över 1400 leverantörer har kartlagts inom ramen för Rättvist byggande sedan starten 2017. Foto: Bengt Alm

Pressmeddelande -

Rättvist byggande - nya siffror vittnar om utbrett byggfusk

Sedan 2017 har 120 oannonserade kontroller genomförts och över 1400 leverantörer kartlagts inom ramen för Rättvist byggande. Resultatet visar misstänkt svart arbetskraft, ogiltiga ID-handlingar och upp till 40 procent oanmälda underentreprenörer. Nu expanderar Rättvist byggande, så att fler byggherrar kan ansluta.

Det pågår omfattande och välorganiserad arbetslivskriminalitet på svenska byggarbetsplatser. Branschorganisationer och banker har börjat visa handlingskraft, men fler behöver göra mer. Det tycker Morgan Jansson, ordförande i styrgruppen för Rättvist byggande.

- Jag påstår att branschen står i lågor. Med Rättvist byggande försöker vi göra vad vi kan för att släcka branden. Branschen skulle behöva mobilisera men många i vår omvärld verkar vilja utreda vidare innan de agerar. Man tillsätter inte en utredning när det brinner, man samlas och släcker först.

Sedan starten har Rättvist byggande genomfört drygt 120 arbetsplatskontroller och över 1400 leverantörer kartlagts. Vid kontrollerna, som görs oannonserade, upptäcks brister på i stort sett alla byggarbetsplatser. Det handlar om arbetskraft utan arbetstillstånd, ogiltiga ID-handlingar och en stor andel oanmälda underentreprenörer.

Öppnar upp för fler

Intresset för Rättvist byggande är stort och många andra, även privata byggherrar, vill ansluta sig. Nu blir det möjligt. Genom en ideell förening hos branschorganisationen Byggherrarna öppnar bolagen bakom Rättvist byggande för fler aktörer.

- Vi verkar på en nationell arena och har ett brett nätverk. Genom föreningen för Rättvist byggande kan vi växla upp arbetet mot arbetslivskriminalitet och byggfusk, säger Tommy Lenberg, vd på Byggherrarna.

Stockholmsbolagen som idag står bakom Rättvist byggande kommer att bygga upp verksamheten som en fristående förening med Byggherrarna som värd. Morgan Jansson, idag ordförande för styrgruppen för Rättvist byggande, kommer att leda arbetet vidare. Föreningen öppnar upp för nya medlemmar redan i år.

Det här är Rättvist byggande

Rättvist byggande är en satsning för sund konkurrens på lika villkor och schyssta arbetsvillkor. Arbetet startade 2017 och år 2020 var modellen implementerad i fem bolag; Familjebostäder, Micasa Fastigheter, SISAB, Stockholmshem och Svenska Bostäder.

Rättvist byggande omfattar tuffare krav vid upphandling, kartläggning av hela kedjan av entreprenörer och oannonserade kontroller på byggarbetsplatser. När oegentligheter upptäckts utfärdas viten, och lagbrott polisanmäls. Att dokumentera fusket fungerar, det har lett till viktiga milstolpar i form av fällande domar för företag som fuskat.

Statistik: Brister vid utförda kontroller

Statistik från april 2018 till och med november 2021:

April 2018 – november 2021  antal avvikelser i procent

Totalt antal genomförda kontroller:  121

Totalt antal kontrollerade företag:  1418

Antal kontrollerade personer:  3963

Avvikelse ID06:  98  (2,5 procent)

Avvikelse ID-handling:  299 (7,5 procent)

Avvikelse tillstånd:  139  (3,5 procent)

Oanmäld underentreprenör: 565 (39,8 procent)

Brister i skalskydd *74  (75,5 procent)

* Stängsel, grindar och liknande som säkerställer att endast behöriga har tillträde till byggarbetsplatsen. Statistiken för skalskydd baseras på 98 kontroller under 2020-2021.

Morgan Jansson foto: Bengt Alm
Tommy Lenberg foto: Byggherrarna


Kontakt

Karl Frisell, chef Nyproduktion Micasa Fastigheter

karl.frisell@micasa.se

Telefon 076-1236090

Morgan Jansson, inköpschef Stockholmshem och ordförande i styrgruppen för Rättvist byggande

Morgan.jansson@stockholmshem.se

Telefon 0850839462


Tommy Lenberg, vd Byggherrarna

Tommy.lenberg@byggherre.se

Telefon 072-7133241

Ämnen

Kategorier

Regioner


Micasa Fastigheter är ett fastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar Stockholms stads omsorgsfastigheter.

Micasa bildades 1999 under namnet FB Servicehus. Sedan 2005 har Micasa Fastigheter i Stockholm AB varit en viktig del av Stockholms stad genom att tillgodose bostäder för seniorer och för grupper som av staden är prioriterade på bostadsmarknaden.

Kontakter

Sara Hellström

Sara Hellström

Presskontakt Presskontakt 08-508 360 15

Relaterat innehåll

Byggbranschen har generellt stora utmaningar med fusk och oschyssta arbetsvillkor, men det är också viktigt att lyfta fram de många projekt som drivs föredömligt, som exempelvis projekt Kvarndörren, Micasas nya vård- och omsorgsboende i Rinkeby.

Samverkan – en positiv kraft

En av Sveriges största byggherrar och förvaltare av omsorgsfastigheter och seniorlägenheter, Micasa Fastigheter, lyfter fram samverkan som en positiv kraft i arbetet med att skapa transparens och samförstånd mellan parterna i byggbranschen. Projektet Kvarndörren, ett vård-och omsorgsboende i Rinkeby som Micasa bygger på uppdrag av Stockholms stad.